sobota, 4 października 2014

Weekend z Cider Inn

Witajcie!

Dziś sobota...mamy weekend ,dlatego postanowiłam pokazać Wam i troszeczkę opowiedzieć o lekkim,napoju alkoholowym wytworzonym z jabłek w drodze naturalnej fermentacji....jak już pewno się domyślacie mowa tu o Cider Inn!



Cydr jabłkowy to lekki napój alkoholowy, który powstaje ze sfermentowanego soku jabłkowego czyli z moszczu. Do rozgniatania i wyciskania soku z całych jabłek używa się pras, a następnie wyciśnięty sok poddaje się fermentacji przy użyciu specjalnych drożdży.
Kochani czy rzeczywiście smak jest aż tak bardzo wyczuwalny?Czy posmakował mi ?...zaraz się dowiecie czytając dalsza część mojego postu...



Kilka ciekawostek na temat Cydru...

Kto pije najwięcej cydru?
W Europie największym producentem i zarazem konsumentem cydru jest Wielka Brytania. Brytyjczycy spożywają 50% światowej produkcji cydru. Aby zaspokoić popyt na cydr, Anglicy muszą importować jabłka oraz sok jabłkowy z innych krajów. Cydr jest także tradycyjnym napojem produkowanym w regionach północnej Francji – Normandii i Bretanii, a Hiszpanie produkują go w Asturii i Kraju Basków. Długą tradycję napój ten ma także w Belgii, Niemczech, Finlandii i Austrii. Poza Europą cydr zyskuje na popularność między innymi w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, RPA oraz Australii.


Skąd się wziął cydr?
Już w II tysiącleciu p.n.e. cydr jabłkowy pito w starożytnych Chinach i Egipcie.
W dużych ilościach cydr produkowali i pili również Celtowie, dlatego dzisiaj kraje, które znane są z jego wytwarzania i konsumpcji to te, które mają najwięcej z celtyckich korzeni.


Cydr w Polsce
W Polsce cydr był znany pod nazwą jabłecznik. Jedne z pierwszych wzmianek o cydrze w Polsce pochodzą z XVI wieku. Jednak ówczesna arystokracja uważała ten alkohol za napój pospólstwa, wyżej ceniąc sobie wina. W XIX wieku zapanowała w Europie moda na picie cydru i jak inne mody przywędrowała także do Polski. Wtedy cydr polski zaczęło przyrządzać coraz więcej gospodarstw, a ówczesne książki kucharskie prześcigały się w zamieszczaniu najlepszych przepisów na cydr.


Po II Wojnie Światowej prawdziwy cydr został w Polsce zapomniany, a słowo jabłecznik zaczęło kojarzyć się tylko z domowym ciastem – szarlotką. Teraz ponownie wraca na niego moda. I dobrze, bo Polska jest potentatem w produkcji jabłek. Zatem zrobiony ze smakiem polski cydr  ma szansę ponownie cieszyć podniebienia Polaków, a może także zagranicznych wielbicieli tego trunku.

Moja opinia...

W paczce,która do mnie trafiła znajdowało się trzy butelki Ciderinn o Głębszym,2x głębszym i wytrawnym smaku.
Napój ten w smaku bardzo przypomina winno....delikatne musowane .


Testerem Cider Inn był mój mąż ,ja tylko posmakowałam ...najbardziej z tych trzech posmakowała mi butelka w kolorze zielonym....

Cider Inn zielony...


Cider Inn „Zielony” jest półwytrawny, o zawartości alkoholu 4,5%, dostępny w butelkach 0,33l i 0,75l. Ma lekki, orzeźwiający smak. Jest idealny na ciepły, letni dzień.
Jest wytwarzany ze 100%-wego moszczu jabłkowego. Oznacza to, że do produkcji używamy tylko świeżo wyciśniętego soku z jabłek. Nie ma w nim zagęszczonych soków, ani wody. Jest niepasteryzowany. Takich naturalnych cydrów jest naprawdę niewiele. 


Cider Inn Niebieski...


To szlachetny, wytrawny cydr, wytwarzany ze 100%-wego moszczu jabłkowego. Do jego produkcji używamy tylko świeżo wyciśniętego soku z jabłek. Nie ma w nim zagęszczonych soków, ani wody. Jest niepasteryzowany. Taki naturalny cydr, to prawdziwa rzadkość. Cider Inn „Niebieski” jest wytrawny, o zawartości alkoholu 4,4%, dostępny w butelkach 0,33l i 0,75l.

Cider Inn Wytrwany ostatnio wygrał Certyfikat Dobry Produkt 2014 w kategorii Wysoka Jakość!

Cider Inn Czerwony...


Jest wytwarzany ze 100%-wego moszczu jabłkowego. Oznacza to, że do produkcji używamy tylko świeżo wyciśniętego soku z jabłek. Nie ma w nim zagęszczonych soków, ani wody. Jest niepasteryzowany. Takich naturalnych cydrów jest naprawdę niewiele. Cider Inn „Czerwony” jest półsłodki, o zawartości alkoholu 7%, dostępny w butelkach 0,33l i 0,75l. Złożoność i głębia jego smaku znajdzie uznanie każdego konesera.



Kochani jak dla mnie są to świetne napoje na weekendowe imprezy jak również na eleganckie przyjęcia....fajnie poczuć delikatny ,prawdziwy smak jabłek .
Mój mąż był zadowolony i jak najbardziej ten napój alkoholowy smakował mu :)...jeśli jesteście zainteresowani tym orzeźwiającym napojem i sami chcecie poczuć jego smak zapraszam Tutaj .
Cena jednej takiej buteleczki to ok.6 zł ,natomiast duża butelka to wydatek ok.15 zł .

kochani ja uciekam na zakupki a Wam życzę miłego dnia ...








22 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że nie znam:D Chyba za mało piję:D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bardzo lubię cydr ;)pewnie by mi zasmakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie piłam, ale piwa nie lubię więc pewnie taki jabłkowy napój by mi spasował ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze mówiąc za sokiem jabłkowym nie przepadam, może lekko wzmocniony smakowałby lepiej...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pychota. Uwielbiam cydr. W tym roku piłam po raz pierwszy, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam napoje jabłkowe oraz pia z ich aromatem, muszę wypróbować cydr

    OdpowiedzUsuń
  7. W sam raz coś dla mojego męża jest fanem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię alkoholu zasadniczo, ale wyjątkiem jest właśnie cydr, kocham po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawdę mówiąc nigdy jeszcze nie piłam cydru :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja lubię takie trunki , chociaż tego jeszcze nie piłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piłam tylko ten dostępny w Biedronce

    OdpowiedzUsuń